Forskning och uthållighetsidrott

dsc00625

Nu har jag varit på Gymnastik- och idrottshögskolan i två månader på min nya forskartjänst. På GIH har jag varit sedan 2010 och sammanlagt haft ca 3 års arbete och nästan två års studier uppdelat i lite olika perioder och i olika forskningsprojekt. Min tjänst nu är en doktorandtjänst som räcker fyra år framåt. Jag tillhör Filip Larsens grupp vilket är väldigt bra på många vis då vi delar mycket av intresse för idrott. Filip är också en riktigt skarp profil inom området som bland annat gjort mycket för att förklara varför rödbetor är bra för idrottsprestation.

En forskningstjänst inom ämnet idrott innebär att kort och gott genomdriva forskningsförsök för att förklara och utveckla forskningsområdet. I mitt fall kommer det att handla om att förklara hur muskler anpassar sig till träning. Det finns däri en rent mekanistisk del som handlar om att förklara vad som sker i muskeln när den utsätts för träning. Denna del av mitt arbete är kanske lite svårt för de flesta att hänga med inom och ett område jag själv kommer växa mycket inom. Om jag får säga det själv så har vi rätt häftiga studier framför oss. Om allt går vägen och om det fungerar som vi än så länge bara tror så blir det riktigt intressant.

Men över till idrotten. Att beskriva det som ”hur muskler anpassar sig till träning” låter ju egentligen både lamt och intetsägande. Det vet vi ju redan, väl? Men, nej, det vet vi inte. Vi vet exempelvis inte vad som är den perfekta dosen intervaller för att bli bättre och vi vet inte varför träningsmängd och intensitet påverkar olika individer så olika. Den frågeställningen låter ju lite intressantare och relevant för oss som idrottar. Det är detta jag kommer att gräva i!

IMG_5374

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s