XCM-SM och semester

Skärmavbild 2017-08-12 kl. 21.29.06

Bild från 1572 Motala Challage

Tiden går… efter tre veckor på resande fot är det skönt att vara hemma och påta lite i trädgården hemma. Jag/vi i familjen har ju rest lite mer strax innan dess också så klart. Så är det alltid – ett ständigt resande. De senaste veckorna har fokus inte legat på tävlingar för min del, trots två SM som jag kört. Senast var Marathon-SM i Motala och jag blev åtta. Jag räckte inte riktigt till och jag vet ungefär varför. Jag satt med i täten fram till dryga två mil kvar av tävlingen då jag vek ner mig upp till sista bergspriset. Jag var för trött och hade fått jobba för mycket med att täppa luckor under tävlingen då Serneke/Allebike-teamet gör ett bra jobb som team och är fruktansvärt starka. Tur att strava finns så det är klart att jag pressade snudd på samma tider själv i backarna ifjol som jag nu inte riktigt klarade av att följa de snabbaste i nu. Det handlar om position och tajming och att ha kraft kvar i påkarna när backarna kommer.

Över lag har jag varit lite småtrött på tävlingarna i år och i kombination med väldigt starka startfält har det varit tufft, framför allt mentalt att inte riktigt vara med där framme i täten där jag vill vara. Jag är egentligen i bra form men med en träningsmässigt tuff vår som följdes av ganska mycket besvär med pollenallergi där jag inte alls lyckades få till det med vila/träningsbelastning, och följde upp den låga prestationsförmågan under perioden med att träna ännu hårdare är jag klart inne och trampar i det som kallas överträning.

Överträning kan yttra sig på många olika vis och där jag är nu så är jag bra tränad men inte återhämtad nog för att ha det där klippet och motivationen som behövs på tävlingarna. Formen är det egentligen inget fel på med färska pers på Kvisthamrabanan, NICK-spåret, delar av Fornstigen och ett dagsfärskt pass i min intervallbacke Ekebyhovsbacken. Så relativt mig själv är jag inte dålig alls. Men den här mättnadskänslan har gett att jag tonat ner mitt tävlande och avstått en del lopp under sommaren. Trots det har jag tränat på med ganska ambitiös cykelträning vilket så att säga hör till med att träna för mycket. Nu råkar jag vara min egen tränare som jag inte lyssnar på så det är väl så det får vara. Jag tänker mig att jag bygger upp lite mättnadskänsla på cykling inför hösten då det blir annat som kommer ta uppmärksamhet.

Om sex veckor flyttar vi in i radhus i Nälsta nämligen. Bort från idyllen på Färingsö till ett hus som behöver nytt kök, badrum mm. Jag kommer strax innan dess börja ny tjänst på Idrottshögskolan som jag också ser fram mot. Jag kommer forska en del på just vad som händer i musklerna vid överträning och hur man kan optimera träningsdosen. Det gör att jag är lite inne i att fundera kring det som kallas överträning och inte känner mig så obekväm med att kanske agera emot bättre vetande utan tränar som jag tycker är kul istället för att kanske vila mer. Jag har ju dagligen haft ca 45 km jobbpendling på cykel också sedan två år tillbaka och det är kanske inte den optimala träningsformen alltid.

Under semestern har jag fått ägna mig åt lite fin cykling på nya vägar. Efter XCM SM blev det fyra dagar av lugnare cykling i tempo som jag kände för och sedan två dagar med lite hårdkörning nere på Österlen. Vi hyrde en skånelänga och Louise har hunnit med att köpa lite keramik, vi har badat, Lilian har fått komma ut på cykelturer vi har suttit på bryggor och ätit silltallrikar. Jätteskönt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s