Kompiskampen och VO2max

kkvo2Om man gör om effektsiffrorna till ett estimerat VO2max så kan det se ut så här för topplistan för november. Relativt syreupptag plottat mot placering. Varje person är här omgjord till ett medelkrav för att representera en punkt i diagramet. Således förutsätter det en hel del antaganden och om man vill spåra sig själv här kan man för en viss placering tänka sig ett flex på några enheter i y-led.

När man gör en sådan här sammanställning tenderar ändarna på plotten att vara minst representativa för medellinjen. De som är bäst utmärker sig genom att vara extrema på nåt vis och de som är i botten av grafen för att de inte tar i/är representativt tränade/mäter fel eftc. Det går inte att göra så mycket mer med den data som finns då det saknas indata som tillför en ytterligare dimension till nån faktor. Hur som helst är detta ett vis att illustrera ett fysiologiskt krav för uppgiften.

6 tankar på “Kompiskampen och VO2max

 1. Vilka ytterligare dimensioner skulle vara intressanta att kolla på? En liten baktanke med testet är ju att få lite mer bakgrundsinformation gällande svensk cykel, så man kan göra precis som du, föra lite intressant statistik…

 2. Det finns ju en funktionell parameter (prestation) och en antropometrisk (vikt). En fysiologisk finns i form av hjärtfrekvens men den säger inte så mycket. VO2max vore bra att ha också – men alla har ju inte ett skarpt sådant värde att bidra med. Adderas längd går det att använda BMI, och det kan vara bra.

  Ju skarpare man vill analysera desto skarpare måste de inrapporterade värdena vara.

  Det finns nog två analyser jag själv tänker på. Det ena är att relatera prestation här mot prestation utomhus, typ enl. Coggans tabell och notera tävlingsklasser för alla. Då kan man se var veteraner, elit etc befinner sig i relation till varandra.

  Det andra är att spåra förändring av prestation här i relation till vikt. Men iomed maskningsfaktorn (det är fördel i tävlingen att prestera dåligt i november) så kan det bli lite otydligt.

  Problemet om man ska vara mer specifik med analyser av det här slaget är att man behöver ha ett mer specifikt sample. ex. bara undersöka veterancyklister som tävlar i tempo, bara mtb-cyklister som tävlar långlopp etc. Annars blir det för spritt och analyserna faller med det. Håller vi det öppet och analyserar ”cyklister” så går det inte att dra så mycket slutsatser mer än kring testmomentet. Och det är nog där det landar. Jag kan inte komma på nåt sätt att göra det bättre än ovanstående. Tyvärr.

  • ”Maskningsfaktorn” borde man väl kunna sålla bort genom att se på utvecklingen från dec och framåt? Dvs. skippa initialläget?

   Tävlingsklasser kan jag lägga till, det är ju enkelt. Tyvärr är är väl sample ”herr elit” något bristfällig för stunden.. Men hoppas på att fler elitlag precis som Hymer visar sina siffor framöver.

   Längd är ju också enkel att lägga till.

   • Fast det är ju inget som säger att man nödvändigtvis är sämre i december än i mars. Speciellt inte om man kommer toppad från en cx-säsong och har årets form i november. Det man riskerar att mäta är kanske hur mycket julmat som finns innanför västen och inte hur effekten utvecklas 🙂

    Sen finns det en sån där generell testeffekt som ger att alla blir bättre mot ett mål (mars/april) bara för att människan funkar så med prioriteringar och insats. Därav kontrollgrupper i studier. Så då mäter man inte effekt heller. Äh, du hör ju, felkällorna är många.

    Det nuvarande upplägget blir bra. jag gissar att nån som är längre ner i resultatlistan och behöver förstapriset då vinner det. Så det är rättvist.

 3. Nyfiken på hur man beräknar Vo2max utifrån watt? Känns som en ganska stor spridning på resultaten trots att många är eller har varit tävlingscyklister.

  • Det är bara att göra om varje prestation till fullt aerob och ta hänsyn till mekanisk effektivitet för olika belastningar + lägga på en rimlig faktor för att göra om ”maximal nyttjandegrad” till effekt motsvarande 100% aerob kapacitet.

   VO2max är det alltid stor spridning på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s