Arrangörskrocken mellan LL-SM och Engelbrektsturen

Precis som synts i Dala-demokraten och i bl.a. bicycling så är cyklister inte nöjda med att SM i långlopp fått samma datum som nästa långloppscup Engelbrektsturen.

Jag har själv under de senaste veckorna varit med i diskussionerna som gått och mejlledes läst kommentarer på det hela från arrangörer m.fl. och sammantaget är det självklart dumt att förbundet går emot sitt eget regelverk och ger SM-status till en tävling som går samma dag som en cup-tävling. Resonemanget verkar ha varit av slaget ”hellre dålig lösning än ingen lösning”. Vi cyklister har visat sig inte hålla med om det.

Att förbundet inte gör det attraktivt och/eller möjligt (befintliga LL-cupars sponsorer skär sig med förbundets) för föreningar att anordna SM i långlopp är självklart beklagligt men att denna ”arrangemangskompromiss” sedan hanterats med minimalt hörsammande av cyklisternas viljor är beklämmande. Det har skett medlingsförsök, kompromisslösningar och till slut rena eftergifter från oss cyklisters sida för att få till en datumommöblering men gensvaret har inte varit positivt.

Konsekvensen av detta är att många cyklister aktivt avstår deltagande i båda eller ett av arrangemangen av principiell anledning (inte för att tävlingarna är på samma datum, naturligtvis). Detta drabbar givetvis de som deltar i nåt arrangemang men också de som avstår. SM-tröjan kommer inte sitta lika klädsamt på vinnaren som om hela eliten stod på startlinjen. Jag vill i varje fall inte ha den under de här förutsättningarna.

Sammantaget är detta rätt långt från hur jag vill att cyklande och tävlande ska vara. Det reser också uppmärksamhet till den gamla goda frågan om inte SCF skulle investera lite i att ha ett råd bestående av cyklister för att säkerställa att de aktiva behov och viljor hörsammas i förbundsarbetet. Att ha en organisation för detta gör också att kommunikationen mellan cyklister och förbund kan ske smidigt och med kraft och transparens. Detta saknas nu och när konflikter som denna uppstår finns det ingen klar väg för hantering. Det gynnar inte förbundet eller cyklisterna att den som vill göra en åsikt hörd i fråga om tävlingsprogram, genusfrågor, regelverk o.s.v. inte har en klar kommunikationskanal eller det stöd som behövs för att driva igenom förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s