Gammal måttstock?

Skärmavbild 2014-07-14 kl. 20.17.10Först tänkte jag… … att det var ju jobbigt att NICK-spåret skulle få en ny dragning igen. Det innebär nya segment och framför allt omöjligt och orelevant att försöka jämföra tider mot förr. För jag gillar ju det där med att jämföra tider. Man kan säga att jag är i det närmaste besatt av det. När hårda träningspass formuleras i mitt huvud handlar det om att försöka slå rekord eller notera en prestation. Det är alltid en bana så fort som möjligt som gäller, eller effekt för en viss tid det handlar om. Kör jag submaximalt så utnyttjar jag ofta tillfället att skapa en regression för fart/insats – för att förstå förhållandet mellan insats och fart så klart – och i förlängningen hur en supermaximal prestation ser ut. Det gäller ju att veta var man ska med träningen också. NICK-spåret har ju ändrat sträckning flera gånger nu men spåret har också förändrats mer än så. Mer rötter är framme i dagern, kurvorna ser annorlunda ut, stigarna förändras. Att mäta nu mot då behöver inte vara rättvist.

Och idag körde jag Fiskartorps-spåret som jag tränat på sedan 2009. Det spåret har inte ändrat sträckning mer än i nån kurva. Däremot är det mer rötter synliga och spåret är helt enkelt mer stötigt än tidigare. Dessutom har spåret förändrats genom åren då träd ligger över spåret i olika omfattning nästan jämnt. Just nu ligger det träd på två ställen som skapar omvägar. Nå väl, resultatet är att spåret är långsammare och att jag sedan 2011 inte matchat mina tider där sedan dess. Det är alltid några sekunder med marginal åt fel håll – trots att jag är starkare på testcykel och är i bra form. För mig som tittar noggrant på det här med prestationsförmåga är det rätt besvärande och skapar en tävlingsstress som jag inte vill ha under träning. Det är helt enkelt inte roligt att få kvittot på att vara sämre än förr – oavsett om det är sant eller inte. Därför har jag kört väldigt lite i Fiskartorpet i år då jag väntat på att banan skulle torka upp och kanske bli öppnare. Och nej – inget sub 7 idag heller.

Så ur den synvinkeln är det rätt befriande att NICK är i förändring då det skapar möjlighet och inspiration att starta på ny kula med färsk drivkraft. Det är nästan som att få ett nytt spår att köra på 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s