Hagatoppen

Skärmavbild 2014-03-15 kl. 12.23.00Jag körde lite backintervaller i veckan (och blev sen sjuk) och hade för tillfället lite effektmätning i motvinden upp. Så mycket för den lyckan. En sak jag funderat på under senare år är överförbarhet av effektsiffror från så enkelt utfört som möjligt (TC) till en komplexare verklighet utomhus. Effektdata och prestation för MTB ser inte likadant ut som för landsvägskörning och fram för allt testcykling. I fallet backintervaller så är det en självklar stark kurvlinjär beskrivning av förhållandet effekt/hastighet. Ju mer komplext det blir (cykla i skogen) ju mer ställs krav på förståelse för träningsbarhet och energiprocesser i relation till de mätmetoder som används för att systematisera träning. Publicerat finns mycket lite att gripa tag i men en sak som är säker är att Hagatoppens lösa grusunderlag tar bort några procent effektutveckling då teknik och koordination blir viktigt. Det är nog förmågan till denna okända faktor som separerar vinnare från ickevinnare så det är fritt fram för den som vill forska fram lösningen på detta.

Men åter till backintervallerna så är det här min egen tidtagning. STRAVA-segmentet är aningen kortare och är man mig så krävs det cirka 8,3 W/kg för att plocka det. Just nu är det Calle som är snabbast men jag får hitta en dag med gynnsamma vindar 🙂 8,3 W/kg i 1:27 min är ju egentligen ingen stor sak men det är en sak att fixa det på halt grus och en sak med greppande asfalt under bakdäcket.

Det finns en intressant träningsmetodologisk aspekt i det här också då högintensiv intervallträning kan ses ur allmänt perspektiv för adaptation så väl som för specifikt för idrotten. Fredrik Ericsson skrev det någonstans inte alltför länge sedan (tror jag) att testcykling inte är utomhuscykling. Och det är precis så det ser ut i verkligheten.

2 tankar på “Hagatoppen

  1. Nu blev det nog lite för komplicerat för mig, men ”denna okända faktor som separerar…” lät ju lite spännande – kan du utveckla lite. Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s