Öppen diskussion angående SWE-cup XCO

Den svenska XC-cupen har på senare år stagnerat i utvecklingen. Både i status som i deltagarantal. Statistiken får någon annan sköta men det finns trots allt flera olika problem med dagens cup. Allt jag skriver är utifrån min egen roll som elitcyklist och jag har på intet vis grottat ner mig i det här men jag ska försöka med några punkter nu när ämnet är aktuellt.

Generella problem:

 • Samverkan: Cykelklubbarna som arrangerar tävlingar är underställda ett reglemente. Detta sätter krav på organisationen och så måste det vara. Jag vet också att den i sammanhanget övervakande instansen ofta försöker göra det bästa av saken för att kompromisser för arrangemangs möjligheter ska vara möjliga. Detta är bra. Huruvida samma instanser också försvårar arrangemangs genomförande får enskilda arrangemang kommentera och sköta själva mot förbundet. Överlag tycker jag som utomstående att förhållandet mellan SCF och klubbar har blivit till det bättre. Den här punkten är ju givetvis först och främst mellan parterna klubbarn och SCF.
 • Kommunikation: SCF’s marknadsföring av cupen är bedrövlig. Kommersiella aktörer som LL-cupen ligger långt före och cupens status är sedan flera år lägre än LL-cupen. Det som ska vara förbundets flaggskepp och den viktigaste cupen för cyklister och sporten är det inte längre. Att driva cupen med ideella förmågors hjälp går inte i den konkurrens som finns. DET GÅR INTE. Med versaler… För det här är ett grundproblem som måste förstås och åtgärdas. Idrotten är kommersiell nu för tiden… mer kulor måste rulla. Arbetsgången får inte mynna ut i ett konstaterande att ingen kan skapa förändring. Medel måste avsättas för att någon ska kunna skapa förändring.
 • Framförhållning: Cupen måste få sin form i tid, tävlingar spikas, prispengar kommuniceras osv. Det går inte att vara sen med detta. LL-cupen är före ut med tävlingarna och cyklisterna väljer sin satsning och prioritering utifrån det material som finns. Har SCF då inget klart material eller en tydlig löpande kommunikation så kommer cyklisterna prioritera den arrangör som har detta. Detta kräver ett grundarbete för att klargöra prissummor m.m. innan cyklisterna vänder ögonen mot andra tävlingar. Det är också dags att inse att elitidrott är kommersiellt och elitidrottarna måste följa marknaden. Det innebär att tävlingar som ingen ser, vet om eller bryr sig om inte blir intressanta oavsett hur roliga eller ”rätt” de är.
 • Format: Cupen är för cyklisterna och ska kunna fungera som observationslopp för mästerskap och över lag vara Sveriges förberedande serie för internationellt tävlande. Det gör att banor, motstånd och kvalité måste vara förberedande på rätt premisser. Men det finns en annan grupp också – de som inte är elit eller vill dit. För dessa personer har inte XC-cupen levererat och det kan bero på formatet. Dessa två grupper, elit och ej elit, behöver inte kompromissa på varandras bekostnad. Banor kan ändras och justering av klassindelning kan ske. Hur detta ska göras behövs det en utredning för men det är också dags att inse att det Svenska formatet inte nödvändigtvis är bäst. Andra länder gör annorlunda, med framgång.

Allt det här är generella synpunkter för är för att jag tror att enskilda synpunkter inte löser det grundproblem som måste åtgärdas. Ett företag som inte anpassar sig till marknaden eller tar till nödvändiga åtgärder för att vända sjunkade trender överlever inte. SWE-cup överlever tack vare sin tradition och att SCF står bakom den. Men detta kommer bara gälla tills ett alternativ kan utmana och ta över. Jag tycker att SCF ska investera i en granskning av marknad och form för cupen och denna granskning måste utföras av någon/några som faktiskt har kompetens att se problem och skapa lösningar för att vända på saker och ting. En utomstående part.

Jag har själv suttit som MTB-ansvarig i Stockholms CF, varit med och arrangera ett SM och blandat mig i det har med tävling under 13 år nu. Det är ofta ett otacksamt slitgöra. Jag vet att många lägger ner otrolig energi och arbete utan att få ett öre för det så alla ni som arbetar och skapar det som behövs ska ha en stor eloge – ni behövs. Jag tycker också att SWE-cup har gjort stora förbättringar under de senaste åren och ni som har haft ett finger med i detta tycker jag specifikt ska ta åt er. Ni räddar det som finns. Men en strukturell förändring måste ske för att alla ska bli ännu nöjdare och den förändringen måste styras uppifrån.

Och, det som sker nu är främst en debatt av och med män som närmar sig de trettio eller har passerat denna tröskelålder (Som mig själv). Cupen är inte främst till för er i denna grupp och en utvärdering och förbättringsförslag måste komma till gagn för alla. Speciellt som cupen är Cykelförbundets angelägenhet och att veteraner inte riktigt är huvudfokus för förbundets arbete. Förbundets åtgärder måste baseras på en analys av ett mer komplett sample. Tänk på det förbundet 🙂

Annonser

6 tankar om “Öppen diskussion angående SWE-cup XCO

 1. Tänkvärda synpunkter och kommentarer. Fan jag blir lite nostalgisk och sorgsen när jag tänker efter… Närjag började cykla i mitten på 90-talet så var det så många startande i Elitatt vi fick KVALA till SM och det var 70-90 startande på alla cuptävlingar. Ett tag körde vi till och med vissa av cuptävlingarna UCI-klassade för att de bästa skulle kunna samla rankingpoäng till Världscupen.

  Jag vill tro och hoppas att XCO (och kanske sprint?) kan ha en framtid som motpol till lättåkta massevenemang av norsk modell,som i första han riktar sig till motionärer. En motreaktion som ger oss lite mera old school cross country, mera tekniska banor och tuffare utförsåkning. Fan, nu låter jag som en gammal bitter gubbe.

  Det jag tror krävs, är att man i SCF utser en Teknisk Delegat som koordinerar och hjälper arrangörer. Kanske ska det även vara hens (!) jobb att marknadsföra cupen. En framtida FK i MTB borde också ha intresse i att det är en vettig XCO cup för landslagsuttagningar.
  I dagsläget är väl varken Cup eller SM spikat… Det är hög tid nu!

 2. Ping: SWE Cup XC i framtiden | Johan Östblom

 3. Bra tankar och ord.
  Det finns en sak du kan göra själv också; gå med i grengruppen för XC.
  Om så bara för att ge input och hjälpa framåt. Fråga och så får du säkert vara med, så är det i CX-gruppen i alla fall. Grupperna behöver kompetenta cyklister som känner till verkligheten för att kunna föra sporten framåt.

 4. En tanke om veteranerna och att cupen inte är till för dom. Det finns ju en stor grupp där som har och lägger mycket pengar på sin sport. Ett stort deltagande där innebär väl att det är lättare att få sponsorer till tävlingarna.

 5. Absolut. Jag skrev mer om det i den senare posten om SWE-cup. Det är viktigt att skilja på cupens format för de tävlingsklasser som förbundet har mest prioritet på rent idrottsligt och vad föreningarna faktiskt behöver för att dra in pengar. Jag tycker att dessa två faktorer kompromissas på genom att få ett format att gälla för alla. Detta sker utan en djupare analys av marknadsläget och genom ett följande av ett ickeflexibelt regelverk..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s