Det här med doping, Lance osv + ANNAT

Jag brukar inte kommentera doping så ofta, inte heller Lance-affären eller andra enskilda fall. Nu är ju inte Lance-soppan ett enskilt fall alls i någon mening heller och det hela börjar närma sig en diskussion om idrottens grundtro. Överallt på FB och andra sociala medier kommenteras det kring kommentarer och uttalande fällda av medcyklister, inblandade eller bara från allmänna tyckare. Och här finns det väl som alltid en beskrivande normalfördelning för åsikternas kvalitet.

Att cykelsporten varit nedlusad med doping under många år borde för alla vara uppenbart vid det här laget. Detta för att möjligheten rent praktiskt har funnits och för att idrotten i grund och botten handlar om att vinna. Till varje pris. Ekonomiska och andra intressen har vägt tyngre än de idrottsliga idealen som i en kommersialiserad idrott är hopplöst omoderna. Precis som i princip alla miljöer annars över hela jordklotet. Förvånad någon?

Idrotten uppmuntrar nytänkande och vilja att vinna. Det är rätt essentiellt för hela det här med att tävla om ära och berömmelse. Att tänka nytt handlar också om att göra det andra inte gör om detta leder till ett försprång jämte konkurrenterna. Det innebär att gränser kommer närmas och någonstans kommer gränser överskridas. Att sätta sig själv över gränser är ingenting nytt i något sammanhang och gränser i sig behöver inte vara till nödvändighet av godo.

Gränsen för doping är rätt klar iomed att det finns en lista som reglerar användning av preparat och metoder som är klassade som otillåtna. Moraliskt och även för den delen fysiologiskt finns det en uppsjö av problem och situationer som fäller logiken bakom många av argumenten för både lista och preparat. Men strunt i det. Resultatet av att det går att skaffa sig otillåten hjälp gör att den hjälpen kommer att tas. Om detta sedan blir så utbrett att det blir ett krav att vara med på dopingtåget för att kunna prestera och vara med inom idrotten så finns det i mina ögon en naivitet kring uttalanden som ”att andra dopar sig är ingen anledning att själv dopa sig”. Om normer förändras så måste det tas på allvar, och diskuteras utifrån förståelsen av normers existens.

Det är dags att inse att det idrottsliga idealet många vill ha framför ögonen bara är en synvilla i sammanhanget och att den egentligen idrotten har existerat och existerar på andra premisser utanför allmänhetens insyn. Det gör också att de premisser på vilka personliga moraliska ståndpunkter vilar inte är allmänna, de verkar till och med vara så utanför individnivå. Utifrån den diskrepansen är det svårt att peka på rätt och fel i en miljö som inte är frisk.

Som debatten nu som oftast ser ut så handlar den om vem som gjort fel. Jag skulle gärna se en mer utbredd debatt om varför fel är fel och varför idrottare gör fel och hur detta kan förebyggas. Men det måste också förekommas av en upprensning och en kollektiv vilja att starta om på nytt. Och dit känner jag ändå att vi är på väg då det finns flera indikationer på att cyklingen går åt det renare hållet. Men vägen dit kräver förebyggande arbete och hårda nypor mot de som inte ställer upp på ”idrottens vilja”. Då kan inte heller korruption och annat få förekomma. Så det är en bit kvar… Minst sagt.

Annonser

2 tankar om “Det här med doping, Lance osv + ANNAT

  1. wiki
    ”Med sekt menas en grupp människor som är sammanbundna med någon ideologi eller någon/några ledare. Ordet sekt kan härledas till latinets secta (princip; parti; filosofisk skola; ideologi; partiprogram)[1]. Sekter finns inom religiösa respektive icke-religiösa ideologier. Sekter kan vara politiska, religiösa eller vara andra grupper eller föreningar. Somliga sekter kan påverka människors liv mycket, sina medlemmar, men även andra människor. Sekter finns inom så gott som alla religioner och ideologier. Ord som sekt, sekterism, sektledare används ofta i nedsättande betydelse, men de har ej alltid använts uteslutande i nedsättande betydelse. Ursprungligen kunde ordet sekt även ha neutral eller positiv betydelse. Ordet används i många fall för att betona avvikande livsstil, eller extrema åsikter eller starkt ledarskap. Även förtryck eller farliga åsikter kan åsyftas.”

  2. Arbetat inlägg – en kommentar. Barn + bullar (+ lera) 15 kommentarer. Kan det vara för att många av dina läsare håller med och förstår, eller åtminstone inser att de hänger med i ovanstående resonemang om ex. normernas existens när de får det klart uttryckt svart text framför ögonen. Du borde skicka texten till SvD-s marathonbloggerska. DÄR kan vi snacka om att nå ut till ett helt annat skikt av läsare (”idrottare” och allmänhet). Do it! Det kommer bli läsarstorm. Mindre allvarligt men liknande problematik har vi inom multisporten när vi diskuterar hur lång en meter är. Tveksamt om allmänheten utanför ”sammanhanget” skulle fatta hur vi kan ha olika långa meter i olika situationer, men, så är det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s