Aerob vs. anaerob metabolism – effekter av träning

Att använda en laktatkurva för att beskriva förändring av fysisk status eller prestationsförmåga är rätt vanligt. I litteraturen står det ofta att en högerförskjutning av kurvan är ett normalt och önskvärt svar på uthållighetsträning. En högerförskjutning innebär i princip en ökad aerob kapacitet vilket ger en lägre laktataccumulering i blodet för arbete på en given belastning jämfört med ett förevärde. Men för cyklister som anstränger sig över laktattröskeln finns det fler aspekter av det hela.

Blodlaktat i det här fallet är mjölksyra som buffrats (kapacitetsberoende) och transporterats ut i blodet (kapacitetsberoende) och sedan elimineras genom upptag av mindre ansträngd muskulatur (kapacitetsberoende). Om vi inte bildar ett överskott, dvs arbetsbelastningen för ett stady state-arbete ger ingen vidare ökning av blodlaktat i relation till tid så handlar det mer om att undvika att bilda mjölksyra. Typisk anpassning för detta sker vid distansträning, tröskelträning under MLSS och annan lågintensiv träning. När arbetet sker ovanför denna tröskel så kommer kapaciteten för bildning och transport/eliminering vara avgörande.

Bilden visar en person med en väldigt brant laktatkurva. Perfekt för tempo, triathlon och viss bancykling. Det där utseendet är däremot svårt att kombinera med att vara en spurtkung då aerob och anaerob kapacitet talar emot varandras förekomst i helmuskel. Det har med fibertypsammansättning att göra till stor del, men det är också en träningsfråga. Jag markerade tre möjliga riktningar för att med träning utveckla den maximala kapaciteten. Det finns en vits med pilarnas rikting och det är att de symboliserar ganska bra fokus under olika träningsperioder. Vilket håll ett maxvärde rör sig (och delvis värdena under) kommer vara ett resultat av muskelns konfiguration samt miljön (kroppen) den befinner sig i relation till situationen den utsätts för. Prestationsförmåga är alltså påverkningsbar ur flera avseenden vilket ett okritiskt öga lätt missar när det kommer till analserandet av testdata. Och självklart sätter det här lite fingret på periodisering av träning för att utveckla olika kapaciteter efter idrottens kravprofil.

7 tankar på “Aerob vs. anaerob metabolism – effekter av träning

  1. Hej, brukar läsa din blogg då och då, intressant för cykel och träningsintresserade. Tänkte inte kommentera just det här men ställa en fråga om träning. Jag tränar regelbundet, allt emellan 5-10 timmar/ vecka. Cyklar både landsväg och mtb. Är väl hygglig i skogen och uppför men helt värdelös på slätan. Är man det blir man snabbt lämnad när det går fort… Jag vill förbättra det. Vad anser du är bästa sättet? Andra fakta är att jag är 49 år och i min ungdom gjorde 30 minuter på 10.000m löpning, så jag är inte rädd att anstränga mig. Åker en mil skidor klassiskt på 32-33 minuter, än idag. Men, fart alltså, på cykeln?

  2. Förmodligen är du dålig uppför också, men relativt till andra är du bättre ändå pga. bra kondition. Främre lårmuskeln är hela grejen. Är du för svag och för dåligt uthållighetstränad där så är du inte hjälpt av gamla fina löparmeriter. Knäböj, benpress, styrkeintervaller på cykeln… Du har god förbättringspotential, men det kommer inte ske över en natt. Ju mer dedikerad cykelträning desto bättre.

    • Ok, tack för svar. Det blir att åka in till stan och köpa gymkort. Vilken sorts serier och belastning är mest lämplig?

      • Som alltid med gymträning så måste den anpassas efter dina behov av övningar och olika antal set och repetitioner beroende på fas av träningen. En klassisk periodisering är nästan alltid lämpligast – vilket inte går att ta kortfattat här på bloggen. Så lite lämplig litteratur är nog rekommenderbart då styrketräning utan progression är svårt att få till i längden utan ett skarpt schema.

  3. Undrar om det du skriver om pilarna för maxlaktat. Det är lite kryptiskt vad du menar… Vad anser du att man ska träna och när ska man träna det för att maxlaktat ska gå åt olika håll? Om jag tolkar dig rätt innebär en ökning av maxlaktat en förbättrad anaerob kapacitet som går ut över den aeroba kapaciteten. Det stämmer väl inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s