Åsikter om VO2max-träning

Typiskt exempel på lurad cyklist?

Januari verkar vara 4×4-passens högtid. Samma frågor nöts om för året igen på olika forum och samma artiklar diskuteras av personer som inte a) läst dessa, och b) får sin tolkning av dessa från andra personer och via andra mer lätttillgängliga  artiklar skrivna för de som inte vardagligen sysselsätter sig med idrottsfysiologisk forskning. Överlag så är det nog inte så många som ifrågasätter relevansen för träningsmetoden ifråga.

Den attityd till träningsformen som växt fram känner jag bottnar i några ”självklarheter”. Jag uttrycker mig så för det är så det antas vara kring olika fysilogiska parametrar om man sållar lite bland mer kritiska kommentarer.

Självklarheter: Om VO2max ökar så ökar också tröskeln, uthålligheten och prestationförmågan inom alla möjliga aktiviteter och fysiska parametrar. Det här matades ut av framför allt norrmän för några år sedan och sedan dess har olika empiriska bevis lagts fram för modellen (n=1).

I verkligheten: Maximalt syreupptag är olika träningsbart för olika individer. Det som bestämmer VO2max bestämmer inte prestationsförmågan rakt av för annat. Paradoxalt nog så kan prestationsförmågan öka trots en sänkning av VO2max. VO2max är därmed ingen självklar parameter att bevaka. Det är egentligen bara att titta på lite olika träningsstudier som tittat på det här med prestationsförbättring för cykelarbete rörande allt från utdragna uthållighetsarbeten till sprintarbeten. En ökning av VO2max korrelerar inte (förklarar inte) med ökningar av faktiska fysiska prestationer. Samma sak i den studie jag arbetar med nu. En ökning av VO2max säger ungefär ingenting alls om vem som ökat mest i prestationsförmåga i diverse test som tid till utmattning på VO2max-testet ifråga eller ökad medeleffekt vid ett timetrail.

Så det finns anledning att tänka till lite kring varför man ska köra syreupptganingsintervaller med ett så snävt fokus.

17 thoughts on “Åsikter om VO2max-träning

 1. Jag undrar om det inte är som med människan och bantning. ”Vi” söker quick fix och 4×4 funkar rätt bra som quick fix konditionsträning. Har man ännu mindre tid tar man Tabata :-). Jag antar att det är kombinationen av träning runt tröskeln, på max och lång distans som fixar resultatet?

 2. Det är inte lätt att hitta och förstå sina begränsningar och planera sin träning därefter, är begränsningen:

  – Vo2Max
  – Mjölksyratröskel
  – Styrka
  – Energisystemet (fettförbränning)

  Den som kunde skriva en bok om hur man kan analysera sin prestation och sedan planera sin träning utifrån det skulle nog kunna sälja en del. Det finns ju många träningsböcker och träningsprogram men de beskriver inte så bra varför man ska köra just det passet osv.

  • Just när det gäller konditionsträning så finns det så många parametrar som arbetar med och ibland emot varandra. Ska man stimulera fettförbränningen maximalt så sker det på bekostnad av kolhydratmetabolismens prestanda. Nånstans måste man välja och hitta en bra medelväg och ta ett steg tillbaka och få lite översikt om vad som faktiskt är viktigt för en själv i en specifik situation.

   Ska man sälja böcker kan man inte vara korrekt 🙂

  • Micke är kanske av en annan (aningens mer kunnig) åsikt men en bra start för att utvärdera sina styrkor och svagheter är med effektmätare på cykeln. Med hjälp av Allen & Hunster’s olika testingprotokoll kan du kartlägga dina relativa styrkor och svagheter. Efter att ha gjort det själv kommer man fram till att man egentligen redan visste från början vad man var mer och mindre bra på.

   • ”Efter att ha gjort det själv kommer man fram till att man egentligen redan visste från början vad man var mer och mindre bra på”

    Det kan jag skriva under på. Testning används ju löpande för att kontrollera kvaliteten av träningen. Med en effektmätare kan väldigt många pass fungera som kontroll. Det finns så väldigt mycket att titta på, helt klart.

    • Fick för övrigt hem nya Quarq’en till MTB’n i förrgår. Ska bli grymt kul att få effektdata från skogen. Att köra kontrollerade intervaller uppför Väsjöbacken, 4or på stigar, medeleffekt per varv, effekt innan och efter man har blivit avhängd, tid över FTP på tävling etc. Jag får gåshud bara jag tänker på det!!

 3. Det är väl som med det mesta, när man vet för mycket krånglar man mest till det för sig, gäller i allt ;.) Säger som HC sa en gång: Viktigaste är inte hur du tränar, det viktigaste är att du tränar!!… Men det sa han nog mer som ett skämt (kanske) till lite motionärer för han är ju rätt kunnig inom fysilogi :.)

 4. Mattias Reck pratade inför Fredrikshof i söndags och verkade mena att han la upp träningen med fokus på tröskel och bröt av den med en helvetesvecka då och då…menat vo2max hela veckan typ.

  Mattias hann också med att nämna dig när han pratade om distans och energilåg…men han vågade inte så långt som att hänvisa till din fadäs för väggen är din distansvän 😉
  att vägga var inte med i hans vokabulär, kan dock hänga ihop med vilka han pratade…motionärer till elitmotionärer..ehhh kanske det översta också var satt efter publik hehe
  vad vet jag? simpel amatör…

  • asg: Det var väl det jag trodde…att ni är smått galna där uppe bland elitmolnen 😉

   speciellt gih-fysiologer, special breed…årgången verkar synnerligen experimentell om man klickar runt lite bland era bloggar hehe

 5. Det är en lång väg från ”interesting finding” till ”recommendations for training”. Men går man på rekomendationer så ligger man varken steget före eller blir bäst.

 6. Vent/L/min är en siffra som framkom i samband med mitt LIVI test i höstas. Finns det några andra siffror att gämföra med? Jag hade 198, är det ett mått på prestation eller bara ett individuellt värde som inte påverkar prestationen?

  • Det är antal liter luft som passerar turbinen i masken eller turbinen på lådan som luften passerar igenom. 198 L är fullt normalt, det man kan kolla är om andningen är slösaktig, dvs hyperventilering (kolumnen brevid, ref. 60-75).

   Vid maximal ansträngning så andas du in mer syre än du behöver pga koldioxidutvädringen. Kan du sänka den andningen (bättre andningskontroll) så har du lite mindre energikostnad för andningsmuskulaturen samt kan andas och ta i mer avslappnat.

   Så länge andningen inte är bristfällig (saknas kapacitet) är lägre ventilation = bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s