Coggan – watt

Jag har fått en del frågor på sista tiden och grubblat en del själv på det här med watt. Vi cyklister har ett rätt tacksamt läge i att vi kan träna och mäta vår prestation i på ett sätt som går att hantera och beräkna med hjälp av lite fysik. Monarks ergometercykel utvecklad av Von Döbeln på GIC använder enkelt tyngdlagen som referens. Den tidigare Krogh-cykeln använde en fjäder. Båda är väldigt enkla i sin konstruktion – användning och kalibrering. Idag finns det en mängd olika verktyg för att mäta effekt och ett jämföra kräver kunskap om verkningsgrader för att alla ska prata samma språk. Coggans tabell här ovan är ofta använd och pekad i. Förvirring om vad som egentligen finns i tabellen är väldigt vanligt.

Så här säger Coggan själv med översättning (orginalet här). ”Eftersom det är drygt och svårt att mäta på en massa cyklister mätte jag eller andra de bästa och de sämsta cyklistera. Sedan drog jag ett sträck mellan deras värden i grafen och kontrollerade mot kända cyklisters testvärden för att kategorisera rätt”. 

Enkelt och bra? En viss error kan ju vara att de toppvärden i tabellen kan vara förankrade i prestationer gjorda av dopade cyklister. Som mtb-cyklist är det också lätt att inse att om de här w/kg-värdena för de lägre kategorierna är gjora på småkorpulenta amerikanska  motionslandsvägscyklister så blir det också svårt att översätta till beniga cyklister i en annan tävlingsform. Ett visst flyt finns alltså. Det framgår inte heller vad det är för watt och drivlineföruster inbyggda i tabellen.

Han säger också att 5 min max bör kunna genomdrivas på 105-110% VO2max. Jag säger att det är högt räknat men tror kanske att det beror på hur man räknar också.

Annonser

5 thoughts on “Coggan – watt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s